fb
15/07/2022
Займаєтесь міжнародними регулярними пасажирськими перевезеннями, доставкою вантажів чи надаєте авто в прокат або лізинг на території України та Європи та потребуєте контролю за місцезнаходженням транспорту? Тоді наша стаття саме для Вас!

Компанія OVERSEER може запропонувати своїм клієнтам 4 способи отримання даних моніторингу для контролю своїх автомобілів під час закордонних поїздок:

  1. Отримання даних постфактум (після завершення поїздки та повернення транспортного засобу в зону покриття українських мобільних операторів). Для цього використовується GPS-трекер та SIM-карта одного з мобільних операторів України. 
  2. Отримання даних в режимі реального часу з використанням GPS-трекера та SIM-карти одного з мобільних операторів України з активованою заздалегідь послугою роумінг.
  3. Отримання даних в режимі реального часу за допомогою GPS-трекера з підтримкою двох SIM-карт (на території України використовується SIM-карта українського оператора, при виїзді за кордон трекер автоматично перемикається на використання другої встановленої SIM-карти закордонного оператора зв’язку).
  4. Отримання даних в режимі реального часу з використанням GPS-трекера та спеціальної SIM-карти для роумінгу TravelSIM.

Кожен з цих способів має свої переваги та недоліки, які ми розглянемо нижче.


Зауважимо! Незалежно від вибору способу отримання даних з закордонних поїздок - про підключення послуг роумінгу та налаштування трекерів необхідно ПОДБАТИ ЗАЗДАЛЕГІДЬ (переналаштування трекерів під час поїздок та/або після перетину кордону неможливе - SIM не виходять на зв'язок і неможливе віддалене переналаштування трекера).



Найдешевший варіант (без отримання даних онлайн)


Найдешевшим варіантом, який не потребує додаткових витрат на обладнання та послуги є використання встановленого трекера з активною SIM-картою одного з українських операторів зв’язку. Як відомо, трекер передає інформацію з використанням мережі передачі даних мобільного оператора при наявності покриття. Якщо, зв’язок відсутній трекер накопичує інформацію про поїздку у внутрішній пам’яті пристрою та при появі покриття передає інформацію в систему моніторингу. Тобто, під час перебування транспортного засобу за кордоном GPS-трекер накопичуватиме дані про поїздку і при поверненні машини на територію України усі збережені дані будуть передані в систему моніторингу.


Такий спосіб має два суттєвих недоліки:

  1. Відсутність можливості отримати дані в режимі реального часу під час перебування транспортного засобу за кордоном.
  2. Обмежена пам’ять пристрою, якої може банально не вистачити на всю поїздку. В такому випадку Ви втратите дані про частину маршруту. Зазвичай, внутрішньою пам’яти трекера вистачає на 2 тижні поїздок, в деяких випадках (на трекерах з великим об’ємом пам’яті) і до місяці поїздок.


Це рішення підходить для власників автотранспортних засобів, які рідко перетинають кордон України, перебувають за кордоном лише короткий проміжок часу та за умови, що власник не потребує відстеження транспортного засобу в режимі реального часу.


Використання роумінгу мобільних операторів для отримання даних в режимі реального часу


На сьогоднішній день всі українські оператори мобільного зв’язку пропонують підключити послуги роумінгу при виїзді за кордон для того, щоб Ви могли завжди бути на зв’язку. Послуга передачу даних в роумінгу дозволяє стежити в режимі online за пересуванням транспорту за кордоном. В той же час, вартість моніторингу в такому випадку зростає у декілька разів, оскільки вартість роумінгу власник транспорту оплачує згідно тарифів мобільного оператора додатково до абонентської плати за моніторинг автотранспорту.


Такий спосіб слідкування використовується досить рідко і це зазвичай стосується нерегулярних перевезень, коли у власника автотранспортного засобу немає часу та потреби в переналаштуванні трекера.


Деякі компанії для зменшення витрат на слідкування в роумінгу налаштовують обмін даними за графіком або по запиту користувача. В такому випадку споживається менше трафіку, але втрачається доступ до даних в режимі реального часу.


GPS-трекер з підтримкою двох SIM-карт


Відомий литовський виробник обладнання для GPS-моніторингу транспорту пропонує сучасний трекер з підтримкою двох SIM-карт Teltonika FMB125. Використовуючи цей трекер можна встановити дві SIM-карти різних операторів для відстеження транспорту в різних країнах. Функціонал трекера досить широкий та дозволяє успішно відстежувати як легкові автомобілі, так і вантажну техніку (включаючи використання трекеру в поєднанні з системами контролю пального, CAN шина, температур, вологості та інших параметрів).


Однак, є декілька моментів на які слід звернути увагу при виборі цього способу:

  1. Власник транспортного засобу самостійно має придбати SIM-карту закордонного оператора та передати її спеціалістам компаній OVERSEER для встановлення та налаштування в трекері або виконати встановленні SIM власними силами.
  2. За умови, коли транспортний засіб під час поїздок перетинає кордони декількох країн - доведеться використовувати послуги роумінгу для оперативної передачі даних в систему моніторингу або втрачати можливість контролювати транспортний засіб під час перебування на території країн, де відсутнє покриття встановлених SIM-карток.
  3. Вибір трекерів з підтримкою двох SIM-карт обмежений, а той час як вартість самого трекера дорожча за аналоги з підтримкою однієї SIM-карти. 


Оптимальний спосіб отримання даних в реальному часі під час закордонних рейсів


Найкращим варіантом для відслідковування руху транспортних засобів за кордоном та контролю за показниками в режимі реального часу є використання спеціальної SIM-карти - TravelSIM.


TravelSIM - це SIM-карта вигідного роумінгу з єдиним унікальним міжнародним номером для усіх країн. Вона працює у понад 200 країнах світу, в тому числі в Україні. Таку SIM-карту можна використовувати для транспортних засобів, які пересуваються як по території України так і за кордоном, як єдине рішення для транспортних засобів або в парі з українською SIM у двох SIM-них трекера, про які йшла мова вище,.


Встановлення TravelSIM дозволяє:

  • отримувати дані в режимі реального часу без значного збільшення витрат на моніторинг;
  • скорочує витрати на обслуговування GPS-трекера та SIM-карти, оскільки система налаштовується один раз при встановленні і не потребує зміни налаштувань перед кожним рейсом;
  • оптимізувати витрати власника транспортного засобу на послуги зв’язку та передачі даних.


Підсумовуючи все вищевикладене: спеціалісти компанії OVERSEER рекомендують заздалегідь підготувати Ваш автопарк до міжнародних поїздок та підібрати оптимальне рішення для отримання даних в режимі реального часу з будь-якого куточка світу.


Вчасне отримання даних про поїздку - це додаткова безпека ваших вантажів, пасажирів та транспортних засобів.

Не втрачайте контроль над автопарком та отримуйте всю необхідну інформацію не лише з території України, а із за кордону.


Залишилися питання? Звертайтесь до наших менеджерів за розгорнутою консультацією з урахуванням всіх потреб та особливостей саме Вашого бізнесу!

Наші сертифікати
certificate
Зв’яжіться з нами
Це абсолютно безпечно.
Ваші дані не будуть передані третім особам.